Achter de posters van de Cuyperscode schuilt een heel verhaal! Dat past natuurlijk bij een spel als de Cuyperscode. Voordat we je dat gaan vertellen, geven we je de links om ze te downloaden:

De bestanden zijn zwaar genoeg om er allerlei details uit te halen die interessant zijn.

Omdat Adobe reader ook handig is voor het uitdraaien en opslaan van de verschillende verhalen die je tegen komt bij het spelen van de Cuyperscode, plaatsen we hier op het icoontje een link, zodat je de Nederlandse versie gratis kunt downloaden:


De posters

Bij de Cuyperscode horen de volgende posters:

De poster van deel 1 van de Cuyperscode  De poster van deel 2 van de Cuyperscode

De meest opvallende elementen op de linker poster zijn het logo met linksonder de buste van Cuypers die opgesteld staat in het stedelijk museum van Roermond (rechts). Op de achtergrond zijn verschillende woorden zichtbaar, waartussen de initialen van Cuypers en zijn vrouw zijn verwerkt. Ook bij de poster van deel 2 neemt het logo een prominente plaats in. Tussen de ranken bij het ietwat gebroken, houten figuurtje - waar we hier verder geen mededeling over doen - is de ring verstrengeld die centraal staat in de code. In het sjabloonwerk staart een geheimzinnig figuurtje ons aan.

Toelichting op het logo — Res nova heeft voor de Cuyperscode een logo laten ontwerpen dat geënt is op de inhoud van het spel. Het betreft het lakstempel van Cuypers waarmee de verschillende raadsels in zijn leven en werk verzegeld zijn. Tot dusver wordt aangenomen dat Cuypers' zwager Joseph Alberdingk Thijm het wapen ontworpen heeft bij gelegenheid van het huwelijk van Cuypers met zijn zus, Antoinette (Nenny) Alberdingk Thijm. Dat is heel goed mogelijk, want we komen dit wapen het eerst tegen in de schildering op de piano die Cuypers voor zijn bruid ontwierp in 1859. Deze is te zien in het stedelijk museum van Roermond.Lakzegel met het wapen van Cuypers
Ontwerp: Wolthera van Hövell tot Westerflier

 

Cuypers' familiewapen bestaat uit vier velden met de Roermondse stadslelie en drie winkelhaken als symbool van zijn professie. Ter vergelijking is het aardig dit te plaatsen naast het wapen dat hij in 1856 aanbracht in de gevel van kasteel Aerwinkel, naast dat van zijn opdrachtgever, de familie Geraedts.


Wapensteen van Cuypers in de voorgevel van kasteel Aerwinkel (1856)


We zien hier linksboven een tangvormig instrument dat waarschijnlijk gebruikt werd om stenen af te meten. Rechtsboven de winkelhaak die overgenomen is in zijn latere wapen. Onder zien we een monogram met de letters PJHC. Zijn motto credo spero amo (ik geloof, hoop en bemin) zijn in het randschrift verwerkt. Ook dit keert terug in de schildering op de piano, waar de beide familiewapens van Cuypers en Alberdingk Thijm naast elkaar figureren. Het gebruikelijk helmteken heeft hierbij plaats gemaakt voor de slappe kunstenaarshoed.


Het gecombineerde wapenveld van Cuypers en Alberdingk Thijm op de piano te Roermond (1859)


De piano vormt een ontroerend huldeblijk van Pierre aan Nenny, waarover je meer te weten komt in deel 1 van het spel.

Mini-expositie rond de poster van deel 1

De poster nam een belangrijke positie in in de mini-expositie bij Jack Frenken makelaars en hypotheekadviseurs. Blikvanger van de etalage is overigens de artists impression die Wim Luinge heeft gemaakt van de woning met de kunstwerkplaatsen van Cuypers (het stedelijk museum) net nadat dit complex gebouwd was. Verder staan op een prachtige stadskaart uit het begin van de twintigste eeuw de werken van Cuypers in Roermond aangegeven. Deze komt in het spel nog uitvoerig ter sprake.

De poster van deel 1 van de Cuyperscode is geproduceerd door twee sponsoren van de Cuyperscode, Graphics etc en Ars Grafisch te Roermond. 

De poster van deel 2 in Jheronimus Bosch Art Center (JBAC)

Een hoofdstuk van deel 2 vindt op locatie plaats in het Jheronimus Bosch Art Center te Den Bosch. Om het raadsel van dit hoofdstuk op te lossen heeft het JBAC een en ander geëxposeerd, waaronder de poster.

De poster is ontworpen door Silvia Pellemans met medewerking van Wolthera van Hövell tot Westerflier.

 

C

O

D

E